31.7.2013

Koiraneuvolan parhaimmistoa osa1

Yksi mitä en tule koskaan ymmärtämään mitenkään koiran kannalta katsottuna loogisena toimintana ihmiseltä, on jääkausi ja sen eri osa-alueet, käsitellään nyt yhtä osa-aluetta tässä.

PeVi (Pertti Vilander) kouluttajien usein käyttämä ja monien suosittelema metodi on hyvin järjestelmällinen tapa ignoorata koira totaalisesti. 
Jääkauden periaatteet on listattuna PeVi:n foorumille aika selkeästi ensimmäiselle sivulle ko. keskustelusta. Lainaan tämän perushuomioimattomuuden ensimmäisen viikon osan:


Huomioimattomuus.
Huomioimattomuuden tarkoituksena on poistaa kaikki tavat jotka koiran mielestä tukevat sen asemaa ja näin saada koira tuntemaan epävarmuutta asemastaan. Ensimmäisen viikon aikana koiraa ei saa huomioida kotona millään tavoin eikä missään tilanteessa!
Koiraa ei saa koskea, katsoa, sille ei saa jutella eikä sitä myöskään saa kieltää. Jos kiellät koiraa, opetat sen saamaan huomiota pahaa tekemällä – ja pian olet vielä suuremmissa vaikeuksissa. 
Viikon ajan koiran tulee olla kuin tyhjää ilmaa. Koira ei saa koskea omistajiin, se ei saa tulla hakemaan huomiota tai tuomaan leluja. Koira ei saa olla kanssanne sohvalla, eikä nukkua vierellänne sängyssä.
Jos koira tulee liian lähelle ( omistajalla on oma henkilökohtainen alueensa jota koiran tulee kunnioittaa ) tulee sille vain murahtaa kiukkuisesti. Jos koiralla on tapana seurata omistajaa sisällä, tulee se estää mahdollisuuksien mukaan, pysähtymällä ja murahtamalla sille.
Katsekontaktin vaatiminen on ehdottomasti kielletty ,mutta murahdettaessa sitä saa katsoa silmiin.


Samalla jääkauden oppikirjaa noudattavien suusta kuulee usein tosi outoja lausahduksia ja ajattelin kertoa nyt yhdestä ja kirjoittaa sille "vastineen".


"Koira joka tuo lelua ja haluaa aloittaa leikin tai hakee huomiota, kokee olevansa pomo, eikä sitä pidä palkita ja kannustaa tekemään tätä"

-Eiiiii, koira joka tuo lelun ja näin haluaisi leikkiä ihmisen kanssa, on koira joka haluaa kontaktia ja leikkiä. Se on silloin sosiaalinen olento, jonka ei pitäisi tulla koiranomistajalle mielestäni yllätyksenä. 
Harrastaessa koiran kanssa kunnolla, on pennusta asti tärkeää että koira on oma-aloitteinen, näin sille on helppo myös opettaa uusia asioita kun se voi jopa itse tarjota oikeaa toimintoa. Jos sen jokaisen oma-aloitteisen yrityksen ottaa kontaktia torjuisi, koira lopettaa sen tarjoamisen, koska miksi se sitä tekisi, eihän se ole enää kannattavaa.


Mulle henk.koht. on tärkeää, että koiralla on halua ottaa minuun itse kontaktia, että se haluaa tarjota leikkiä, että se tykkää leikkiä mun kanssa. Tähän on päästy sillä että koiran pyytämiseen on vastattu usein ja annettu jopa voittaa leikki 99% ajasta. 


Ihminen ei vahvista omaa auktoriteettiaan sillä ettei se vastaa koiran leikki/kontaktipyyntöihin, se vahvistaa koiran oma-aloitteisuuden vähentämistä ja koiran haluttomuutta ottaa kontaktia itse. 

Koiralta kaiken huomion lopettamisella haetaan ehkä nollausta tilanteeseen, mutta en ymmärrä miksi mikään koira tarvitsisi niin rajua metodia. Koira ei ymmärrä miksi siihen ei oteta kontaktia, se ei ymmärrä että tilanne on sen aikaisemmasta käytöksestä johtuen.
Ehkä sillä saa paremmin huomion koiraan sen jälkeen, kyllähän koira on innoissaan kun yhtäkkiä aivan hiljaa ollut ihminen silittääkin sitä. Olisin varmasti minäkin jos en tietäisi muusta.
Ei se tee silti mitenkään koiran näkökulmasta siitä loogista toimintaa. Ei "ylempänä" olevatkaan koirat lakkaa täysin huomioimasta toista osapuolta, ikinä.

Suurinosa ongelmista johtuu puhtaasti epäjohdonmukaisuudesta. Ei siitä että on leikkinyt sisällä liikaa koiran kanssa tai huomioinut sitä ennenkuin lähdetään lenkille ulos tai hymyillyt kun se on tullut häntä heiluen vastaan töistä omistajan palattua.

Aihe on tooodella laaja, ja aion palata siihen taas joskus kun jaksan käsitellä. Ehdotuksia käsiteltävästä aiheesta saa heittää, jos inspis tulisi nopeammin :D

7 kommenttia:

 1. Mahtava ja hyvin kirjoitettu postaus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kiitos! Ite löydän paljon mitä olisin voinut vielä kirjoittaa, tutkimuksia mitä olisin voinut linkata, mutta tiedän että siitä olisi tullut niiin järkyttävä romaani että pakko vähän jättää tuollaiseksi "kesken" olevaksi.
   Kiva kuitenkin että pidit :)

   Poista
 2. Jääkausi on tehoton myös siksi ettei se ole jatkuvasti päällä. Koira saattaa herkityä omistajaan kyllä hetkeksi aikaa jääkauden jälkeen, mutta palattuaan takaisin omiin uomiinsa koiraa ei välttämättä kiinnosta omistaja tuon taivaallista. Olen Pevin kirja joskus lukenut ja savu nousi korvista, suosittelen siis mikäli haluaa vielä enemmän pitää noita metodeita negatiivisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle riittää toi koiraneuvolan foorumi :D Pitää ehkä joskus lukea kirja kyllä, mutta foorumilla on "savua nostattavampaa" lukea kannattajien "selityksiä" asioille mitä tekevät. Oon monesti siellä vieraillut mutta harvoin pystyy 5minuuttia pidempään lukemaan ilman että tuntuu että hermot menee :D

   Poista
 3. Juu itsekin olen kyseisellä foorumilla käynyt ihmettelemässä. Joskus aikoinaan joku on sinne hyvin perustellut jääkauden toimimattomuuden mutten tiedä onko viestiketju jo poistettu. Toivottavasti yhä useampi ihminen osaisi etsiä muita keinoja ongelmiin kuin pevi-metodit, moni koira on niilläkin pilattu.

  VastaaPoista
 4. Eih, kirjoitin hirveen tekstin, netti lagas ja nyt en jaksa enää uudestaan kirjoittaa. Lyhyesti sanottuna, kirjoitin omasta ex-äärimmäisn arasta sosiaalistamattomasta koirasta ja erään kolinapurkkiehdotuksesta, voisit itsekin kirjoittaa mielipiteesi kolinapurkkiin :)

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus, samasta aiheesta olisi mukava lukea lisää!

  VastaaPoista