6.3.2012

Pentutehtailun kirouksia koirille

Mindin ollessa pentutehtailun tuotos, on sen terveydenkin oltava huono! Eikun..?

Tosiasia on, että pentutehtailun tuotokset on sairaampia kuin tutkitut rotukoirat tai tutkitut seropit, koska pentutehtailijoilla ei ole mitään mielenkiintoa tutkituttaa koiriaan, ja vaikka tiedossa olisikin läjä sairauksia, niin koiria käytetään silti tuottamaan pentuja paljon maailmaan.

Mindi on ollut aika onnekas tuotos. Verrattuna ainakin sisaruksiinsa. Sillä on vain vääntyneet varpaat. Kyllä, ihan oikeasti vääntyneet. Moni asia on voinut vaikuttaa, suurimpana varmastikin periytyvät geneettiset tekijät.
Asiaa ei ole kuitenkaan auttanut entisen omistajan tekemät virheet (huono liikunta tai ei liikuntaa ollenkaan ja markettimössöt ruokana< jotka sinänsä eivät itsessään ole paha, mutta pentu ei niistä kunnolla saa kaikkea tarvitsemaansa).
Deformoituminen (hankala sana..) voi tosiaan johtua geeneistä tai ruokinnasta ja liikunnasta (tai sen puutteesta) tai molemmista. Epäilen suurimpana näiden yhteistä summaa, vahvimpana tekijänä geenit.

Kuvassa näkyy selkeästi vinot varpaiden päät, kun niiden pitäisi olla lähes täysin suorat.


Oireiluina Mindi ontui. Pahasti. Oireilut alkoi n.2vuotta sitten talvella. Lenkkeiltiin pitkiä aikoja, 1-3h ja kotiinpalun ja levon jälkeen Mindin nouseminen ylös oli tuskallista katsottavaa. Etujalat olivat kipeät, aristi, ei halunnut varata, liikkui kankeasti ja hitaasti.
Käytiin eläinlääkärillä, kipulääkettä ja lepoa 2 viikkoa. Sanoi että voi olla venähdys joka ei ole parantunut tai pienen pieni murtuma.
Kun silti oireet jatkuivat, niin vein toiselle eläinlääkärille. Sanoi samat, mutta halusi laittaa vielä tukisiteen tassuun (vain toiseen, koska toinen ei oireillut niin paljon). Sanoi myös että kuvautetaan jos ei nyt tämän toisen lepojakson jälkeen hellitä. No eihän se hellitänyt. Eikun röntgenkuvauksiin.
Sieltä löytyi nämä tulokset sitten.

Apuna auttaa tossut pakkasella ja kovimmilla pakkasilla ei sitten lenkkeillä (tossutkaan ei enää auta). Joten sinänsä helpolla päästiin. Kesällä ei mitään oireiluja ole, kun on lämmintä.

Mutta sisarukset..Heillä ei olekaan päästy niin helpolla.

Mindin sisar Kira oli oireillut jo pitkään, omistajan kanssa kun asiasta juteltiin. Aristanut tiettyjä liikkeitä, vähän köyristellyt selkää, ja pientä arkuutta/epävarmuutta ihmisiä kohtaan, vaikka mitään huonoja kokemuksia ei edes taustalla ole.
Lopulta päädyttiin röntgeniin Kirakin viemään ja sieltä löytyi c/c lonkat (tosin ei nivelrikkoa) ja rustopiikkejä selästä (n.2vuotiaana todettu..). Kaikki oireilu selittyy sillä, ihmisarkuuskin, kun kosketuskin on voinut sattua selkään. Nyt he menevät kipulääkkeillä ja back-on-track-loimella joka on helpottanut oireita kuulemma.
Hyvin luultavasti myös Kiralla on vääntyneet varpaat, pientä oireilua kuulemma niissäkin ollut satunnaisesti ja vähän näyttää uloskin päin vääntyneiltä.
Myös rustopiikit on perinteisistä geeneistä.

Veljellä on sitten vielä huonompi tuuri. Sieltä löydettiin alle 2-vuotiaalta Viiru urokselta spondyloosia selästä, samantapaiset oireet kuin Kiralla. Luupiikit ja rustoutumat aiheuttavat kipuja samoiten. Elinikä odotus laskee ja koira ei voi tehdä kaikkea mitä voisi terveellä selällä.
Samoiten Viirulta leikattiin vilkkuluomet, joka sekin perinnöllistä sairautta.
-------------------------------------------

Kaiken kaikkiaan, ei kovinkaan terveet lähtökohdat kenelläkään, Mindi on kuitenkin selvinnyt vähällä fyysisien ongelmiensa kanssa, tosin se sitten tulikin takaisin henkisien ongelmien kanssa.

3 kommenttia:

 1. Kiitos että valaisit jälleen hieman Mindin taustaa! Olenko käsittänyt oikein että Mindi sisaruksineen on Venäjän tehtailun tuote, vai onko tämä käynyt vallan kotimaassa? Onni kuitenkin Mindille että on viimein päässyt asiantuntevaan kotiin :).
  Toivottavasti ihmiset tämänkin esimerkin myötä ymmärtäisivät olla ostamatta paperittomia rotukoiria tai ainakin eivät tukisi tätä toimintaan. Kun kuitenkin rekkaamattomuuden taustalla on aina joku eläinten hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttava syy (ja en siis millään tapaa viittaa sinuun, ethän ole se joka Mindin tehtailijalta on ostanut).

  Rapsutuksia kumallekin koiralle ja terkkuja Mindille: täällä on käyrävarpaisia muitakin, kuten allekirjoittanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mindin vanhemmat on tuotu (papereiden mukaan, missä on ihan viralliset leimat jne) Venäjältä ollessaan pentuja, ja näiden pennutus tapahtui Kainuun seudulla (en laita paikkakuntaa, jotten aivan julkiseen parjaukseen sorru, jos olisimmekin väärässä, tosin eläinsuojeluvalvojan tytär on ilmoittanut että siellä on dallupentutehtailusta ja muistakin roduista epäilty ihminen, joten epäilyt ovat 99% varmoja, mutta ei tarpeeksi todisteita=ei voi tehdä mitään.)
   Eli siis vanhemmat Venäjältä Suomeen tuotuja. Venäläiset ell. todistukset löytyy molemmista, nekin virallisin leimoin ja nimin. Olen yrittänyt selvittää monesti taustoja virallisilla nimillä, mutta ei googletus ja venäjänkielen taito riitä:D

   Paperittomien rotukoirien taustalla on usein (liian usein) paskaa taustalla, mutta oon itse sitä mieltä että ei kaikissa. Jokaisessa hyvässä piirissä löytyy mätämunia ja huonoissa piireissä löytyy niitä tähtiä joita mieluusti tukisikin.
   Joten en tuomitse vain pelkän paperittomuuden takia tietämättä muuta.
   Mindin tapauksen tosin voi ihan suoraan toimita:D Siinä ei paljon epäilyjä ole.

   Poista
 2. Voih kun huonoa tuuri :( itse tässä just jännitetään kun 5kk kultsi pentu ontunut aluksi juostessa hieman, nyt kävellessäkin varmaan OD... Toivottavasti kuitenkin saadaan iloisesta pennusta terve :) Pahinta tietysti pelätään..

  VastaaPoista